Piscine si Saune personalizate.

orice forme, orice dimensiuni

Pregatirea piscinei pentru iarna

10.11.2013

Odată cu începutul sezonului rece, piscina este una dintre primele structuri ale locuinței dumneavoastră pe care trebuie s-o protejați împotriva înghețului. Piscinele se deteriorează adeseori în timp, tocmai din pricina lipsei de experiență a proprietarilor în ceea ce privește pașii necesari pentru protejarea lor de efectele înghețului și a nefolosirii îndelungate. Iată care sunt aceștia:

Echilibrarea pH-ului, alcalinității și durității apei

Înainte de toate, apa din piscină trebuie purificată, pentru a îndepărta microorganismele, algele și reziduurile acumulate pe parcursul sezonului estival. Acest proces începe cu echilibrarea acestor valori ale apei. Poate vă întrebați de ce trebuie purificată apa care urmează oricum să fie drenată. Răspunsul ține de prezența coloniilor de microorganisme pe pereții piscinelor (în special a celor supraterane, din lemn), colonii care sunt astfel neutralizate. Nivelul pH-ului trebuie să fie între 7.2 și 7.6. Alcalinitatea trebuie să se situeze între 80 și 120 ppm (părți/milion), iar duritatea între 180 și 220 ppm. Se găsesc în comerț produsele necesare pentru realizarea acestor reglaje chimice.

Șocarea apei cu clor sau produs dezinfectant echivalent

Din nou, pentru purificarea apei, după echilibrarea valorilor de mai sus, este necesară tratarea ei cu o substanță dezinfectantă conținând hipoclorit de sodiu în proporție de cel puțin 65%, sau un echivalent fără clor de aceeași putere de dezinfecție. Dezinfectantul folosit în mod normal, care permite accesul în piscină imediat după aplicare, nu este suficient de puternic pentru pregătirea de iarnă. Asigurați-vă că sistemul de filtrare a piscinei este pornit și adăugați cantitatea de dezinfectant recomandată de producător, relativ la volumul de apă din piscina dumneavoastră. Așteptați apoi ca nivelul de clor să revină la 1-3 ppm, înainte de a trece la pasul următor.

Adăugați un algicid pentru iarnă

Acesta este ultimul pas în ceea ce privește purificarea biologică a piscinei. Folosiți un algicid foarte puternic – apa nu trebuie să fie prielnică înotului, este recomandat să o tratați cu un produs de mare putere.

Curățați piscina și echipamentul de filtrare

Folosiți în primul rând o plasă, pentru a elimina reziduurile cele mai mari de la suprafața apei, apoi echipament special de curățare a pereților și fundului piscinei. Curățați apoi cu atenție sistemul de filtrare și goliți-l de apă, pentru a preveni deteriorarea în urma înghețului. Toate componentele mecanice ale aparatelor concepute pentru curățarea piscinei trebuie golite de apă din același motiv. Lăsați nivelul apei să scadă mai jos de înălțimea gurii sistemului de filtrare. Se recomandă realizarea acestor pregătiri chiar înaintea acoperirii definitive a piscinei pentru lunile de iarnă, pentru a preveni acumularea de noi reziduuri din aer, în special în cazul piscinelor înconjurate de vegetație.

Acoperiți piscina pentru iarnă

Există două tipuri principale de acoperitoare pentru piscină – cele de tip prelată și cele solide, plutitoare. În cazul prelatelor, etanșeitatea acoperirii va fi asigurată de flexibilitatea materialului. Acoperitoarele solide plutesc pe suprafața apei lăsate în piscină, fiind însă ceva mai dificilă potrivirea lor cu suprafața totală a piscinei, în special în cazul formelor mai neregulate.

Dacă veți urma acești pași riguroși, piscina dumneavoastră își va păstra aspectul frumos și fiabilitatea, veți evita depunerile și mirosurile neplăcute, iar odată cu venirea primăverii, veți putea sări în apa limpede și curată imediat ce veți dori!