Piscine si Saune personalizate.

orice forme, orice dimensiuni

Ce tipuri de sauna exista?

28.10.2013

La începuturi, saunele erau încăperi încălzite cu fum – vechii locuitori ai Finlandei făceau focuri de lemne în saunele săpate în dealuri, și lăsau fumul să usuce aerul și să îl încălzească. Pentru a putea folosi încăperea, ea trebuia mai întâi curățată de funingine, însă căldura degajată de pietrele încălzite era atât de mare încât ocupanții saunei se vedeau nevoiți să se dezbrace, chiar și în toiul iernii. De aici pornește și necesitatea finalizării sesiunilor în saună printr-un duș rece, sau prin tăvălire în zăpadă.

Multe lucruri s-au schimbat între timp în ceea ce privește tehnologia saunelor, chiar dacă în Finlanda mai există încă pasionați care continuă să folosească vechea metodă cu fum.

Astăzi însă, tehnologia permite instalarea unei saune în aproape orice clădire cu suficient spațiu, chiar și în cel mai aglomerat mediu urban. Acest lucru este posibil din pricina sistemelor moderne de încălzire, care împart saunele în mai multe categorii.

Sauna originală Finlandeză este așa-numita „saună uscată”, întrucât umiditatea aerului din încăpere este menținută la cel mult 20%, ceea ce permite atingerea temperaturilor foarte înalte, fără riscul opăririi pielii.

Sauna uscată poate fi încălzită în multe feluri, în funcție de tipul de sobă folosită, dar ceea ce nu s-a schimbat nicicând este necesitatea unor pietre vulcanice deosebit de termorezistente, care oferă dogoarea necesară și care pot fi stropite cu apă, pentru a crea celebrele jeturi de abur ale saunei Finlandeze. Sobele pot fi cu încălzire continuă (sauna se va încălzi mai repede, dar la temperaturi mai joase) sau cu capacitate de stocare a căldurii (timpul de încălzire va crește substanțial, însă temperaturile vor fi cu adevărat remarcabile).

Ambele tipuri de sobe pot fi instalate fie în saune personalizate – camere dedicate acestui scop de constructorii casei -, fie în saune modulare standard, construite din lemn și asamblabile în oricare spațiu suficient de larg.

Printre diferitele tipuri de sauna, se regaseste si cea umedă, cunoscută și ca „baie turcească”, în care temperatura aerului nu va depăși 45 de grade Celsius, umiditatea ajungând însă până la 100%. Baia turcească are setul ei de avantaje pentru sănătate, însă necesită incinte speciale, complet hidroizolate, și un generator de aburi aflat în afara saunei. Noi avem peste 15 ani de experiență în amenajarea tuturor acestor tipuri de saune, la cele mai înalte standarde.