Piscine si Saune personalizate.

orice forme, orice dimensiuni

Pregatirea piscinei pentru vara – 10 pași rapizi și ușori

6.03.2014

Pregatirea piscinei pentru vara

 

După lunile de „hibernare”, piscina dumneavoastră are nevoie de o scurtă perioadă de trezire până ce va fi pregătită de activitatea din timpul verii. Dacă ați urmat pașii pe care i-am prezentat în acest articol, atunci piscina dumneavoastră va avea pe fund o cantitate de apă verzuie și stătută, și s-ar putea chiar să găsiți crengi și frunze plutind pe suprafața ei. Să nu faceți greșeala de a considera că o golire și o umplere cu apă curată este suficientă pentru pregatirea piscinei pentru vara! Iată 12 pași rapizi și ușori care vor asigura igiena piscinei, a apei din ea, cât și sănătatea și confortul dumneavoastră în zilele toride.

1. Nu goliți piscina

Apa din piscina dumneavoastră îi asigură stabilitatea, în special dacă aceasta este construită într-o zonă în care nivelul apei freatice este înalt, sau în timpul unui anotimp ploios. Dacă aveți o piscină din oțel sau vinil, riscul la care vă supuneți atunci când o goliți de apă este enorm, întrucât aceasta poate fi smulsă efectiv din pământ din pricina nivelului apei freatice, ca o barcă imensă.

2. Curățenie de primăvară

Piscina dumneavoastră nu se rezumă doar la bazin – sistemele de filtrare și pompa sunt la fel de importante. Începeți curățenia de primăvară cu acestea – îndepărtați eventualele blocaje sau dopurile pe care le-ați instalat în timpul pregătirilor pentru iarnă, lăsând în continuare bazinul acoperit.

3. Umpleți piscina

Odată curățat sistemul de filtrare (procedeele diferă în funcție de filtru, apelați la serviciul nostru de consultanță pentru mai multe informații), puteți aduce nivelul apei din piscină la cota dorită. Umpleți pur și simplu piscina, cu apă curată, lăsând-o să se amestece cu apa rămasă de peste iarnă. Sistemul de filtrare va începe să funcționeze mai bine în acest fel.

4. Testați apa

Magazinele de specialitate oferă adeseori serviciile de testare a apei gratuit, oferindu-vă informații esențiale despre concentrația diverselor minerale în apa dumneavoastră, cât și în ceea ce privește alcalinitatea. Aveți nevoie de aceste informații pentru pasul următor.

5. Echilibru perfect

În funcție de informațiile primite în urma testării apei, va fi nevoie să echilibrați compoziția chimică a apei din piscina dumneavoastră:

  • pH-ul trebuie să fie cuprins între 7.2 și 7.4 – această valoare determină rata în care clorul folosit pentru dezinfectarea apei se transformă în acid hipocloric în piscină. Puteți crește pH-ul adăugând sodă calcinată, sau îl puteți descrește adăugând bisulfat de sodiu.
  • Alcalinitatea trebuie să fie cuprinsă între 80 și 120 – alcalinitatea potrivită va asigura persistența pH-ului potrivit. Alcalinitatea poate fi crescută adăugând bicarbonat de sodiu și poate fi scăzută adăugând acid clorhidric.
  • Duritatea apei trebuie să fie cuprinsă între 150 și 250 ppm (părți/milion) – duritatea apei reprezintă rata la care apa absoarbe calciu din mediu; cu cât duritatea este mai mică, cu atât rata de absorbție este mai mare, ceea ce poate duce la deteriorarea semnificativă a pavajului piscinei, chiar dacă este construită din vinil. Duritatea apei poate fi crescută adăugând clorură de calciu.
  • Nivelul de clor trebuie să fie cuprins între 1 și 3 ppm – soarele tinde să neutralizeze clorul din apă, motiv pentru care se recomandă folosirea unor tablete de acid cianuric în spațiile special destinate din sistemul de filtrare. Asigurați-vă că recipientul pentru tabletele de acid cianuric este din plastic, întrucât acesta poate coroda metalul.

6. Limpezime

Înainte să vă avântați de pe trambulină, așteptați ca apa să fie perfect clară. Sistemului dumneavoastră de filtrare îi poate lua până la o săptămână să curețe apa în întregime. Nu îndepărtați copertina piscinei dumneavoastră înainte ca apa să fie perfect limpede.

7. Curățenia de primăvară (partea a II-a)

Odată ce apa s-a limpezit cu totul, folosiți un aspirator special pentru a aduna frunzele și alte resturi acumulate pe fundul apei, dacă este cazul.

8. Copertina

Abia acum vine momentul să împachetați copertina piscinei dumneavoastră. Dacă reziduurile acumulate pe timpul iernii sunt uscate, atunci o puteți pur și simplu mătura și apoi spăla ușor cu un furtun. Dacă însă ele s-au lichefiat, atunci vă recomandăm o pompă specială. Odată curată, copertina trebuie adunată și stocată. Există mai multe tipuri de copertine – vă recomandăm să apelați la serviciul nostru de consultanță dacă nu sunteți sigur cum trebuie împachetată copertina dumneavoastră.

9. A doua verificare

Odată ce apa s-a limpezit în întregime, verificați încă o dată nivelurile chimice pe care le-am detaliat mai sus și efectuați ajustările de rigoare. Este posibil în special să fie nevoie de mai mult clor, întrucât sistemul de filtrare îl va fi epuizat în mare parte.

10. Întreținere pe termen lung

Pe tot parcursul sezonului estival se recomandă verificarea zilnică a parametrilor chimici detaliați mai sus, cât și o verificare lunară la un laborator profesionist.