Piscine si Saune personalizate.

orice forme, orice dimensiuni

De ce sauna?

28.10.2013

Sauna este unul din cele mai vechi tipuri de clădire terapeutică din lume, inventată de locuitorii antici ai Finlandei actuale. Nu se știe exact momentul apariției acestei structuri, însă există dovezi arheologice confirmă existența saunei încă din secolul 5 după Hristos.

Sauna s-a dovedit atât de eficientă ca instrument terapeutic încât, cel puțin pentru finlandezi, ea este chiar și acum un spațiu aproape sacru. Finlanda zilelor noastre are mai multe saune pe cap de locuitor decât automobile. Nu este așadar de mirare că sauna s-a răspândit atât de repede în întreaga lume.

Beneficiile saunei

Beneficiile terapeutice ale saunei sunt pe cât de subtile, pe atât de vaste. Încă de la inventarea ei, ea a fost unul din principalele modele de igienă din întregul Occident, funcționând nu doar ca o un spațiu de curățenie trupească și fizică ci și, în perioada medievală, ca sală de nașteri.

Tehnologia saunei permite crearea unei atmosfere care încurajează detoxifierea organismului prin piele, prin intermediul controlului deosebit de eficient al temperaturii și umidității aerului. Astfel, din pricina umidității foarte scăzute, în saună se pot atinge temperaturi între 80 și 120 de grade Celsius, fără riscul opăririi.

La aceste temperaturi, bacteriile și virusurile nu au nici o șansă, iar organismul uman elimină o sumedenie de toxine prin sudoare. Este de asemenea stimulată circulația capilară, iar porii din piele se deschid și sunt purificați, împreună cu sistemul respirator. Din această cauză, sauna este adeseori folosită de atleți și sportivi profesioniști, ca una din cele mai eficiente metode de fortificare și stimulare a organismului.

Sesiunile regulate în saună sunt folosite ca tratament suplimentar pentru o multitudine de dureri reumatice cronice, pentru arterioscleroză, boli ale sistemului respirator, pentru hipertensiune și o mulțime de alte afecțiuni ale sistemului circulator cu varii efecte secundare (depresie, migrene, diverse simptome comune în rândul fumătorilor etc.), cât și pentru afecțiuni mai neobișnuite, precum anorexia sau glaucomul.

Un vechi proverb finlandez spunea că „Dacă băutura, smoala și sauna nu ajută, atunci boala este fatală.” Cu toate că alcoolul și smoala nu mai sunt demult considerate soluții terapeutice, sauna rămâne fără îndoială una din cele mai bune metode de tratament și de întărire a organismului pe termen lung.